Νέα

Oily hair? Do’s and Don’ts!

Τα λιπαρά μαλλιά ταλαιπωρούν πάρα πολλές γυναίκες και άνδρες! Τα μαλλιά δείχνουν «λαδωμένα» και παραμελημένα, θαμπά και βρώμικα! Είτε θεωρείται πάθηση είτε απλώς πρόβλημα αισθητικής τα λιπαρά μαλλιά προβληματίζουν πολύ κόσμο! Οι ειδικοί του κομμωτηρίου αντιμετωπίζουν σχεδόν κάθε μέρα αυτό το φαινόμενο και οι συμβουλές τους έχουν εγγυημένη επιτυχία!
Λιπαρό δέρμα = Λιπαρά μαλλιά!

Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται μέσα στο δέρμα, κοντά στους θύλακες των τριχών. Βρίσκονται παντού στο σώμα, με εξαίρεση τις παλάμες και τα πέλματα, είναι όμως πολυάριθμοι στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής κτλ. Οι αδένες παράγουν το σμήγμα, λιπαρή ουσία που εκβάλλεται μέσα από το θύλακα της τρίχας. Σκοπός του σμήγματος είναι να διατηρήσει την τρίχα εύκαμπτη και το δέρμα αδιάβροχο.

Η υπερβολική παραγωγή του όμως παίζει ρόλο στη λιπαρότητα του δέρματος. Τη καλοκαιρινή περίοδο τα συμπτώματα είναι πιο έντονα λόγω της εφίδρωσης! Στη χειρότερη περίπτωση εκτός από πολύ λιπαρά μαλλιά, οι σμηγματογόνοι αδένες αποφράσσουν τις ρίζες και ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερβολική απώλεια μαλλιών και πιτυρίδα. Οι αιτίες για την παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων σμήγματος είναι η κληρονομικότητα, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, κάποια φαρμακευτική αγωγή ή η ανεπαρκής φροντίδα των μαλλιών. Η παραγωγή σμήγματος μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με την εποχή, την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, τις ορμονικές αλλαγές ή παρατεταμένες περιόδους άγχους.

Το συχνό λούσιμο μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση. Δοκιμάστε να λούζετε τα μαλλιά σας μέρα παρά μέρα κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ πάντα με τις «ψίχες» των δαχτύλων και όχι τα νύχια με στόχο να απομακρύνετε το σμήγμα. . Οι λιπαρές χωρίστρες και ρίζες μπορεί επίσης να προκληθούν από συσσώρευση προϊόντων, ειδικά χαμηλής ποιότητας που εύκολα βρίσκουμε στα ράφια των super markets.

Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό σαμπουάν 1 εώς 4 φορές τη βδομάδα για να σας βοηθήσει να απαλλαχτείτε από αυτά γιατί τα πολύ επιθετικά σαμπουάν μπορεί να διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και να προκαλέσουν περισσότερη λιπαρότητα. Λούστε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό (το καυτό νερό ενεργοποιεί την παραγωγή σμήγματος) ,αφήστε για λίγο το προϊόν να δράσει και στο τελευταίο ξέπλυμα χρησιμοποιήστε κρύο νερό το οποίο κλείνει τους πόρους και βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση της λιπαρότητας.

Για πολύ λιπαρά μαλλιά, δοκιμάστε να λουστείτε βάζοντας το σαμπουάν πάνω σε στεγνά μαλλιά, ξεπλύνετε μετά από 2-3 λεπτά και έπειτα συνεχίστε ως συνήθως.

Προτιμήστε να λούζεστε τις πρωινές ώρες (γιατί οι σμηγματογόνοι αδένες είναι πιο ενεργοί τις βραδινές ώρες). Μη ξεχνάτε ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε μαλακτική ή μάσκα μαλλιών (μικρή ποσότητα), αλλά μόνο στις άκρες και όχι στη ρίζα, ξεπλένοντας πάντα πολύ καλά . Σκουπίζετε απαλά τα μαλλιά σας με «ταμποναριστές» κινήσεις, χωρίς να υπάρχει τριβή της πετσέτας με τις ρίζες του τριχωτού της κεφαλής.

Η μόδα με τα αξεσουάρ για τα μαλλιά και το κεφάλι είναι στο πλευρό σας ! Φορέστε μία μοντέρνα κορδέλα μαλλιών(όχι σφιχτά) για να καλύψετε τις λιπαρές ρίζες. Καθαρίζετε τις βούρτσες σας συχνά ώστε όταν τις χρησιμοποιήσετε σε καθαρά μαλλιά να μην υπάρχουν λιπαρές ουσίες από προηγούμενες φορές. Αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκη..όπως και το πρόσωπο έτσι και τα μαλλιά αφήνουν τις λιπαρές ουσίες τους πάνω στο μαξιλάρι, οπότε αν κοιμηθείτε με φρεσκολουσμένα μαλλιά θα ξυπνήσετε με 2 φορές πιο λιπαρά μαλλιά.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε «στεγνό σαμπουάν» για να απορροφήσει την επιπλέον λιπαρότητα αλλά μη χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα και βεβαιωθείτε ότι το τρίβετε καλά για να αποφύγετε την απολέπιση!

Η βαφή μαλλιών βοηθά γιατί ξηραίνει τις ρίζες και επιβραδύνει την έκκριση του σμήγματος. Αποφύγετε τον πολύ ζεστό αέρα στο σεσουάρ . Αλλάξτε κάποιες διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν πολλά λιπαρά και τηγανητά φαγητά. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά! Εκτός από τον κομμωτή σας ένας δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις λιπαρών μαλλιών.

Μόνιμες λύσεις μάλλον δεν υπάρχουν! Υπάρχουν όμως οι τεχνικές που αναλύσαμε, όπως επίσης και τα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και να δώσουν απαντήσεις στα λιπαρά μαλλιά!

Back to list